Adulti

Home / Adulti
 • Adulti


  Clasa Adulti

  Artele Martiale sunt un mod si un stil de viata si de aceea nu exista varsta in a practica acest sport.
  Performantele apar prin educatie, seriozitate si dedicatie, iar gradele sunt etape ale progresului nostru facut in primul rand fata de noi.

  Trebuie stiut faptul ca gradele au fost introduse relativ recent, la inceputul secolului al XIX-lea, si au fost „imprumutate” din judo. Inainte nu exista decat centura alba si centura neagra. Imaginati-va un cerc al educatiei care incepe si se termina cu … centura alba.

  La inceput, odata cu primele lectii de karate, albul pur al gi-ului (kimono) si obi-ului(centura) releva puritatea si dorinta de a invata.

  Odata cu parcurgerea celorlalte etape si invatarea principiilor, trecem de la alba la galbena, apoi la portocaliu, iar la verde, cei care ajung sunt ca mugurii unui copac, care inverzesc trezindu-se la viata, facand primele frunze.

  Albastru si maronul sunt etape in care viata va fi privita cu alti ochi. Vom intelege lucrurile altfel.

  Odata ajunsi la centura neagra ne vom da seama ca am parcurs un lung drum, am facut multe sacrificii, am invatat sa nu aratam celor din jur ca suntem slabi atunci cand suntem slabi si nici puternici atunci cand suntem puternici. Am invatat sa fim modesti si respectuosi, ne-am slefuit caracterul si ne-am dezvoltat psihicul. Am cladit un corp puternic si incercarile prin care am trecut ne-au intarit intr-atat incat putem aborda si alte lucruri mai profunde.

  Cu cat vom studia mai mult, cu atat ne vom da seama ca mai avem foarte multe de invatat. Si astfel vom invata toata viata, iar centura noastra neagra va deveni din ce in ce mai deschisa la culoare pana ce va deveni din nou alba. Acesta este cercul educatiei in karate traditional. Cine va aprofunda tainele karate-ului va descoperi mult adevar si lucruri frumoase. Nu uitati: asa cum nu haina il face pe om, de multe ori confundam valoarea unui practicant privindu-i culoarea centurii.