Karate Do Goju Ryu

Home / Karate Do Goju Ryu
 • Karate Do Goju Ryu


  Ce inseamna KARATE DO

  Karate do este o arta martiala japoneza introdusa in Japonia (si ulterior in lume)din Okinawa in 1922. In japoneza kara inseamna gol, te inseamna mana iar do inseamna cale, rezultatul fiind calea mainii goale. In karate se utilizeaza lovituri cu mainile si picioarele, blocaje,secerari, prize, proiectari fiind un stil extern de lupta.

  Originile karate-ului le constituie diferite stiluri de arte martiale chinezesti (kung-fu sau gong-fu, respectiv kem-po in pronuntare japoneza), „stramosul” fiind pokkeck (asa-numitul „box chinezesc” sau „box de templu”), respectiv shaolin quang-fa, practicat de calugarii templului shaolin. Derivate ale acestui sistem de lupta, mai ales asa-numitele „stiluri sudice” (China sudica) au stat la rindul lor la baza Okinawa-te, a artelor martiale practicate pe insula Okinawa. Acestea s-au dezvoltat din importante influente repetate de-a lungul secolelor importate din China, dar si din stiluri de lupta bastinase. Inca inaintea raspandirii sistemului de lupta Okinawa-te (ulterior kara-te) existau mai multe stiluri, care stau la baza „stilurilor traditionale” ale karate.Exista numeroase stiluri („ryu”= scoala in limba japoneza) de karate, diferite prin tehnicile de lupta si principiile strategice pe care le folosesc. De exemplu, in Goju-ryu se folosesc atacuri si blocaje scurte, fara deplasare, accentul fiind pus pe forta. Toate stilurile folosesc doua exerctii de baza: kata (set de tehnici prestabilite mimand lupta cu adversari imaginari) si kumite (lupta cu adversar real). In karate sportiv se organizeaza competitii de kata si de kumite.

  Locul in care se practica karate (sala de antrenament) se numeste dojo. Termenul este folosit si in cazul altor arte martiale japoneze.

  Practicantul de karate se numeste karateka (kara-te ka). In functie de nivelul de pregatire,in urma unui examen, practicantului i se acorda grade. Gradele inferioare (descrescatoare, de la 10 la 1) se numesc kyu. Gradele superioare (crescatoare, de la 1 la 12) se numesc dan.
  Fiecarui grad ii corespunde o centura de o anumita culoare. Sistemul de culori poate fi diferit de la un stil la altul, dar culorile de baza sunt alba, galbena, portocalie, verde, albastra, maro (pentru kyu), neagra, pentru dan, cu un numar de trese transversale corespunzator gradului dan.

  Karate-ul inseamna un mod organizat de viata care te conduce spre perfectiune !!!

  Cariera oricarui sportiv se inchieie la o anumita varsta , in timp ce un practicant de arte martiale se poate antrena si isi poate imbunatati cunostintele toata viata. Corpul imbatraneste odata cu trecerea anilor, dar spiritul si mintea devin mai agere, iar cunoasterea inregistreaza progrese.

  Practicantul invata sa se controleze pe sine si sa domine orice situatie. Isi castiga respectul de sine si, foarte important, antrenandu-te cu ceilalti invata sa-i respecte. „Antreneaza-te!”, spunem noi.

  Daca faci asta cunostintele tale se aprofundeaza:
  1. Cauta Perfectiunea Caracterului (Caracter)
  2. Fi Credincios si Loial (Loialitate)
  3. Dedica-te Sincer (Efort)
  4. Respecta pe Ceilalti (Eticheta)
  5. Nu Folosi Violenta (Control)

  ANTRENANDU-TE CU NOI, CASTIGI INCREDERE IN TINE!


  Stilul GOJU-RYU OKINAWA


  Clubul Sportiv SINCRON de Karate Do pentru Copii si Tineret practica stilul de karate denumit Goju Ryu.

  Karate Do – calea mainilor goale
  Goju Ryu este o arta traditionala care provine din Okinawa, patria karate-ului.
  Go – duritate /
  Ju – suplete /
  Ryu – scoala

  Scoala duritatii si a supletii

  Unui atac in forta i se va raspunde prin suplete iar contraatacul va fi dur.

  Goju Ryu este unul din cele patru mari stiluri de karate care isi au originea pe insula Okinawa.

  Goju Ryu karate este un stil care uneste tehnici dure cu tehnici si miscari moi, evaziuni moi cu atacuri dure.

  Goju Ryu este stilul de karate care probabil mentine cele mai multe elemente originare chinezesti.Dezvoltarea acestui stil specific a inceput probabil prin Kanryo Higashionna, (1850-1915), originar din Naha, Okinawa. Se crede ca a studiat boxul chinezesc in China timp de multi ani, probabil stilul hung al shao lin chuan la maestrul de kung fu Liu Liu Ko, de care se zice ca ar fi fost pantofar.Dupa intoarcerea pe Okinawa, Kanryo Higashionna a fondat o scoala proprie de arte martiale, care se distinguie prin integrarea de go-no (dur) si ju-no (moale) kempo intr-un singur sistem. [Termenul de „karate” („mina goala”) nu exista inca pe vremea aceea, si stilul lui Higashionna era cunoscut sub denumirea de naha-te (stilul din Naha; te este denumirea unui sistem de arte martiale de pe Okinawa).

  GOJU RYU OKINAWA este o forma de arte martiale potrivita luptei de strada; practicantii ei antrenandu-se pentru a supravietui aici. Important este antrenamentul in stil liber, formele stricte nefiind practicate. Sistemul de forta nu exclude nici un tip de tehnica; totul este permis si folosit.Bratele, picioarele, capul si genunchii, toate sunt parti ale corpului intrebuintate.

  Si aici, ca si in cadrul altor forme de arte martiale de auto-aparare, intelegerea necesitatii echilibrului dintre spirit si corp este foarte importanta, pentru a stapanii aceasta forma de karate. Odata controlat acest aspect, asa numita „lupta interioara, „nu mai constituie o problema, iar practicantul de karate nu mai are nimic de dovedit lui insusi sau celorlalti.Astfel se da posibilitatea evitarii unei lupte.

  Goju ryu okinawa inseamna:

  – Excluderea miscarilor inutile
  – Includerea tehnicilor practice
  – Antrenarea pentru lupta corp la corp, si folosirea tehnicilor de autoaparare
  – Generarea fortei prin viteza
  – Optimizarea si eficientizarea miscarii.

  Kata
  In antrenamentul de karate, seturi pre-aranjate de miscari si tehnici, aranjamente ritualizate de lupte, numite kata joaca un rol fundamental. Katas pot fi intelese ca un „manual viu” in care tehnicile si filozofia de karate se transmit peste generatii. Katas predate in Goju-Ryu sint mai degraba traditionale si de obicei li se acorda o mai mare atentie decit kumite (sau lupte libere, sparring).


  Katas traditionale Goju Ryu:

  – 1 Taikyoku kata
  – 2 Gekisai kata
  – 3 Saifa kata
  – 4 Seiyunchin kata
  – 5 Shisochin kata
  – 6 Sanseiru kata
  – 7 Sepai, Kururunfa, Seisan, si Suparinpei
  – 8 Sanchin kata
  – 9 Tensho kata.